Woonhuis Lipperkerkstraat 101-103

De beide woonhuizen zijn een gemeentelijk monument.
DUBBEL WOONHUIS, gebouwd in 1909, in opdracht van de heren D. Houwen en R. van Dalen en naar een ontwerp van architect H. Reijgers (Enschede). Het pand ligt schuin op de rooilijn en het erf wordt afgescheiden van de openbare weg door een gietijzeren hek. De rolluiken voor de vensters zijn latere toevoegingen en vallen buiten de bescherming.
Het dubbele woonhuis bestaat uit twee volumes en is opgetrokken vanuit een veelhoekige plattegrond in baksteen, onder een met Tuile du Nord gedekt afgeknot schilddak.
Het pand aan de rechterzijde (nr 103) is iets meer teruggelegen van de straat. Aan de linkerzijde van de gevel heeft dit pand een erker met drie vensters met glas- in lood in de bovenlichten, daarboven een balkon met smeedijzeren hek met bakstenen balusters. Rechts bevindt zich de entree met glasin-lood boven-en zijlichten.
Op de verdieping een entree naar balkon en een T-venster met bovenlicht met glas-in-lood. De rechterzijgevel is blind met uitzondering van een hoger opgaand travee met een venster in de top.
Het pand aan de linkerzijde (nr 101) heeft aan de linkerzijde een risaliet die beëindigd wordt door een topgevel met een gepleisterd, klimmend keperfries en kraagstukken.
Op de begane grond een erker met daarboven een balkon met Art Nouveau hekwerk tussen gepleisterde balusters. Aan de rechterzijde de entree met bovenlicht met roedeverdeling. De vensters hebben bovenlichten waarin roedeverdeling en glas-in-lood onder lateien. In de nok bevindt zich een venster met roedeverdeling onder een latei. De linkerzijgevel is gesloten en gepleisterd.
Waardering Het dubbele woonhuis is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische, cultuurhistorische en stedenbouwkundige waarden, die tot uitdrukking komen in :
- de bijzondere ligging, schuin op de rooilijn van de Lipperkerkstraat
- de gaafheid van het hoofdvolume en de detaillering
- als onderdeel van het oeuvre van de Enschedese architect H. Reijgers