Watertoren Hoog en Droog
De watertoren is een gemeentelijk monument
Deze watertoren is gebouwd in 1890 en ruim 40 meter hoog. De watertoren beschikt over een watervat van 300m3. Het architectonisch ontwerp is van architect N. Biezeveld. Hij was gespecialiseerd in het aanleggen van waterleidingen en het ontwerp van watertorens onder andere in Monster, de Hoorn en Rijswijk. De bouwstijl van de watermolen is classicistisch met neogotische elementen. De Enschedese watertoren is de hoogste die architect Biezeveld in Nederland heeft gebouwd. In 1955 is het gebouw gewijzigd en is de houten bovenbouw vervangen door een bakstenen bovenbouw. De watertoren maakt vanaf 2016 deel uit van een park voor de wijk Bothoven.

Watertoren Enschede op de achtegrond
de voormalige textielfabriek van Heek & Co.

De Watertoren omstreeks 1935

previous arrow
next arrow
Slider
 CLAFIS Ingenieus is in 2017 de kersverse eigenaar van de watertoren van Enschede. Het monumentale gebouw is door drinkwaterbedrijf Vitens verkocht aan het landelijke ingenieursbureau. Al drie keer eerder kocht CLAFIS monumentale objecten en bouwde deze in eigen beheer om tot panden met multifunctionele bestemmingen. Behoud van erfgoed in combinatie met innovatieve renovatie past volgens CLAFIS Projectmanager Annemiek van Zwieten heel goed in de duurzaamheidsvisie van het bedrijf.
CLAFIS is van plan in de watertoren van Enschede negen bouwlagen te creëren. Het bovenste deel zal dienst doen als horecabestemming voor een hoogwaardig restaurant. In totaal is hier 190 m2 voor gereserveerd. Het onderste deel gaat een aantal appartementen en studio’s huisvesten en in het midden wordt 250 m2 ingedeeld als kantoorruimte. Ook de Twentse vestiging van CLAFIS, nu nog werkend vanuit Hengelo, zal hier haar intrek in nemen.

Watertoren Enschede op de achtegrond
de voormalige textielfabriek van Heek & Co.

De Watertoren omstreeks 1935

previous arrow
next arrow
Slider

In 1955 is de watertoren voorzien van een gemetselde buitenwand

Wilhelminastraat 2015