Het familietextielbedrijf Menko werd in 1856 opgericht door Nathan Jacob Menko (1839-1921). Het voormalige fabriekscomplex van Menko in Roombeek stamt uit 1881 en daarop volgende jaren. De weverij en ververij werden in 1906 gebouwd, Spinnerij Roombeek volgde in 1912. Het complex besloeg in haar hoogtijdagen het gebied dat nu begrensd wordt door Roomweg, Voortsweg, Hulsmaatstraat en Lonnekerspoorlaan.
Het voormalige directiegebouw van Menko werd gebouwd op de hoek van de Voortsweg, de Hulsmaatstraat en de Bosuilstraat, en verving gedeeltelijk een voorganger kantoor. Het nieuwe gebouw werd in 1953 gerealiseerd naar een ontwerp van bureau Op ten Noort Blijdenstein uit Utrecht.
Het kantoor kreeg een sobere wederopbouwarchitectuur zonder decoraties, waarbij de architectonische expressie wordt bepaald door de verschillende volumes en de ritmiek van de vensters. Het kantoorpand heeft geen monument status maar is in opdracht van de gemeente Enschede door Het Oversticht als volgt gewaardeerd: Het voormalige directiekantoor Menko aan de Voortsweg is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische, stedenbouwkundige, cultuurhistorische, bouwhistorische en ensemblewaarden

 

Het voormalige fabrieksgebouw [1970] en de ingangspoort van de spinnerij aan de Voortsweg.
Momenteel is het restant van de toegangspoort in het openbaar groen geplaatst van de Bosuilstraat.

BESCHRIJVING MENKO KANTOORPAND VOORTSWEG

Arbeiders verlaten de fabriek van Menko en worden per bus naar huis gebracht.