KOETSHUIS DE BRACK AAN DE BRAAKWEG
Het Koetshuis is gelegen op de hoek van de Braakweg en de Vergertweg en maakt deel uit van de boerderij De Brack en vormt als zodanig een ensemble . Het koetshuis is gebouwd in 1884 in opdracht van JohnTattersall & Holdsworth Machinefabrieken en magazijn de Globe in Enschede.
Het was voor de fabrikanten in die tijd erg gewoon om gronden te "verzamelen", bij voorkeur aaneengesloten landerijen die konden dienen voor de jacht.
 John Tattersall had diverse landerijen rond Enschede, Lonneker, Weerselo, Oldenzaal en Hengelo. Het bekendste gebied is wel luchthaven Twente. Tussen 1880 en 1897 kocht John Tattersall heidegronden in de driehoek Enschede-Weerselo-Lonneker, ook wel bekend als De Greftenberghoek.
Dit werd vervolgens in enkele jaren "omgetoverd" tot een Engels landschapspark met oprijlanen, een jachthuis en diverse tuinen met vijverpartijen.
De naam van dit landgoed werd ’t Slöttelmös. In de jaren twintig werd John Tattersall benaderd door toenmalig KLM-directeur en -oprichter Albert Plesman met de vraag of hij een stuk land wilde verkopen voor het aanleggen van een start en landingsbaan.
Na een akkoord tussen John Tattersall en Albert Plesman werd de eerste aanleg van de luchthaven een feit. De gronden rondom de luchthaven bleven in eigendom van John Tattersall tot 1940. Na de oorlog werd slechts een klein deel van het landgoed aan de familie teruggegeven door de Nederlandse staat. Een deel van het Landgoed ’t Slöttelmös is nog steeds in familiebezit bij Johns achterkleinzoons Frederik Richard Tattersall.
Het andere deel van het ’t Slöttelmös is onder de naam Landgoed Lonneker Maten in eigendom van Johns achterkleinzoon David Thomas Tattersall.
Helaas verkeerd het koetshuis aan De Braakweg nu in een matige staat van onderhoud. De oorspronkelijke toegangsdeur is dichtgemetseld waardoor de typische kenmerken van een koetshuis verloren zijn gegaan. Het koetshuis is een gemeentelijk monument.
Bronnen:
  • Gemeentelijk archief.
  • Wikipedia
Foto’s:
Stichting Cultureel Erfgoed Enschede.