Boerderij "Het Brinkman" is gelegen in Twekkelo en is een Rijksmonument. De boerderij beschikt over gaaf vakwerk in de achter en linker zijgevel. De boerderij is een typische en in Twente zeldzame vorm van onderschoer.
In 1475 genoemd als Lutticke Stroet.
In 1748 bewoond door van de Waargaarden en vrouw.
In 1767 bewoond door Waar Gerrit met zijn zoon en dochter en kostganger en een dochter van haar verstand.
Dit vakwerkboerderijtje dankt zijn huidige naam waarschijnlijk aan Jannis Brinkman, een van de eerste zetbazen die de textielfabrikant Gerrit Jan van Heek omstreeks 1870 aanstelde als bedrijfsleider op de hoofdboerderij Het Stroot. Brinkman moet er zijn oude dag hebben doorgebracht. Vermoedelijk identiek met het erve ‘Lutticke Stroot’, ofwel klein Stroot, dat genoemd wordt in een oorkonde uit 1338. Het gebouw is te zien op veel oude kaarten.
Uit: A.H. Enklaar, Landgoed Het Stroot, Dalfsen 1999.
Foto's op deze pagina zijn van mw. Marlies Enklaar.
De eigenaar van de kleine boerderij Brinkman heeft in vlugge pennestreken onderstaande tekening op papier gezet. Links staat een kleine schuur en rechts de boerderij zelf. De vakwerkbouw komt goed tot uiting en het is nog een Lõs Hoes want de schoorsteen staat voor op de nok van de boerderij. 
De achtergevel heeft aan beide zijden van de niendeur een aanbouw onder afdak een zogenaamde "hoekschotten"die van opzij gezien als een soort voet naar voet steken. De Duitsers noemden dit een "Fusswalm" een Nederlandse naam hiervoor bestaat niet. Misschien zouden we kunnen spreken van een schoenvormige gevel. Het is een type boerderij dat onregelmatig in midden en oost Nederland voorkomt.
Pentekening uit een schetsboek blad.
Afmeting 18 cm x 22.5 cm.
Datum: 30 augustus 1896