Het Teesinkbos

with Geen reacties
In 1963 kreeg architect Nico Zantinge de opdracht om op het terrein van het landgoed Het Teesink een nieuwe woonvorm te creëren. Dit landgoed was eigendom van de familie Van Heek, eigenaren van de Boekelose Stoomblekerij. Het bungalowpark kreeg de naam “Het Teesinkbos’. De bungalows werden gebouwd in de jaren 1966-1969. Aan de Bastinglaan en Henry Dunantlaan te Boekelo kwamen 69 bungalows, 40 vrijstaande bungalows en 29 semi-bungalows in 4 hoofdtypes.
Hiermee werd samen met het aangelegde groen een wel haast unieke woonomgeving geschapen. Het Teesinkbos is gelijktijdig ontstaan met de Technische Universiteit Twente. Het bungalowpark was zeer in trek bij het personeel van de universiteit. Nico Zantinge, werd bij dit project sterk geïnspireerd door Deense, Finse, Griekse en Mexicaanse architectuur, die hij zag tijdens zijn reizen. Ook werd hij als architect sterk beïnvloed door het werk van architecten als Herman Hertzberger en Herman Haan. Hij had regelmatig contact met zijn studiegenoot Piet Blom, ontwerper van de mensa TH-Twente.
Nico Zantinge wilde voor de bewoners van de bungalows een maximum aan natuurgenot en privacy creëren. Essentie van zijn architectuur is dat je een soort geluksgevoel ervaart in en om de bungalows met nadruk op het wonen in het groen. Dat maakt zijn plan zo bijzonder. De woningen zijn geopend naar de natuur, die als het ware de huizen binnenkomt.
In het plan is verder bepaald dat de 3 ha. groen, aangelegd als plantsoen, beplant zou worden met zoveel mogelijk in de omgeving voorkomende planten en bomen. Zo wordt de natuurlijke samenhang, ontstaan door het groen, gewaarborgd. Voor het plan werd een speciale opmetingstekening gemaakt van de bomen om te voorkomen dat er bomen zouden sneuvelen.
De uniformiteit in vormgeving en kleur bij de verschillende woningtypen zorgt voor eenheid in verscheidenheid. De consequente toepassing van dezelfde kleur voor de kozijnen (zwartgeverfd; zowel buiten, als binnen) en ook het gebruik van de gele baksteen draagt bij aan de eenheid van de wijk.

Bronnen; - Architectuurcentrum

- Gemeente Enschede

- Bond Heemschutr

13 juli 2018
De bungalows in het Teesinkbos in Boekelo komen mogelijk in aanmerking voor de status van gemeentelijk monument. Drie erfgoedorganisaties hebben B&W in Enschede geadviseerd om de huizen in Het Teesinkbos de status van gemeentelijk monument toe te kennen. Op dit moment wordt door de gemeente Enschede verder onderzoek gedaan naar de historisch en culturele waarden van het Teesinkbos.
18 februari 2019
De bewoners in het Teesinkbos in Boekelo zijn ongerust over het voornemen om de gemeentelijke monument status voor de woningen in het Teesinkbos toe te kennen. In een artikel in TC Tubantia van 18 februari jl. is men vooral verbolgen over het feit dat er over ons, en niet samen met ons wordt beslist " aldus Jeroen Verhaak.
De bewoners van Teesinkbos zijn vooral bezorgd over mogelijk vergaande gevolgen met betrekking tot mogelijke aanpassingen van de eigen woning.

Reactie van onze redactie.
Dat de bewoners van het Teesinkbos de publiciteit moeten zoeken om hun ongerustheid te uiten is in dit geval weer een gemiste kans van de gemeente Enschede. Naast mogelijk een aantal kleine nadelen heeft de monumentstatus ook voordelen. Het is aan de gemeente om bewoners in een vroeg stadium mee te nemen in deze procedure. Informatie en communicatie zijn de sleutelwoorden om bewoners van het Teesinkbos als volwaardige burgers te beschouwen en ze niet lager in onzekerheid te laten verkeren.