Voormalige Rooms Katholieke Ariëns gedachtenis kerk aan de Hogelandsingel.

with Geen reacties
De Ariëns Gedachtenis kerk is gelegen aan de Hogelandsingel 39 in Enschede en is gebouwd in 1954 naar een ontwerp van Joh. Sluymer [Deventer]. In verband met concentratie van Rooms katholieke kerkgebouwen in Enschede is deze kerk in de loop van 2016 gesloten. De nieuwe eigenaar is meubelzaak Mokkana die aan deze kerk een commerciële invulling wil geven.
Johannes Hermanus Sluijmer (Enschede, 11 september 1894 - aldaar, 6 april 1979) is de architect van de voormalige Ariëns Gedachtenis Kerk. Hij ontwierp voornamelijk kerkgebouwen in de provincies Gelderland en Overijssel. Hij is bij diverse andere architecten in de leer geweest, waaronder Wolter te Riele. In 1919 startte Sluijmer zijn eigen bureau en zijn ontwerpen waren voornamelijk traditioneel, met soms expressionistische elementen. Zijn zoon, Hans Sluijmer, nam later het werk van Johannes over.  
Het kerkgebouw is een gemeentelijk monument.
Het Bisdom Utrecht heeft in 2016 besloten om de kerk af te stoten.
De kerk is sinds 2017 eigendom van Mokana meubelbedrijf in Enschede. De kerk is nu tijdelijk is gebruik als opslagruimte voor meubels. De definitieve plannen voor de kerk zijn nog niet bekend.
 
Enschede 22 februari 2018
Als het aan Khaled Hammami ligt dan kan de verbouw van de voormalige Ariënskerk tot nieuwe showroom van de meubelzaak Mokana binnenkort beginnen. Toch heeft het volgens Khaled Hammami mede eigenaar van de meubelzaak MOKANA aan de Hogelandsingel veel tijd gekost om een gemeentelijk monument een nieuwe herbestemming te kunnen geven. Allereerst ging er een uitvoerig verkooptraject aan vooraf omdat het bisdom Utrecht uiteindelijk toestemming moest geven voor de nieuwe functie van deze voormalige Rooms Katholieke kerk.
Architect Andre Beumers, inmiddels bekend door zijn monumentenprojecten in Enschede, heeft de kerk met respect voor de historie van de kerk opnieuw ingetekend. Het resultaat hiervan ligt op dit moment bij de gemeente Enschede ter goedkeuring. De voormalige kerk krijgt een verdiepingsvloer waardoor het verkoop oppervlak nog aanzienlijk zal worden uitgebreid.
Volgens Khaled Hammami hoopt hij medio dit jaar de nieuwe winkel in gebruik te kunnen nemen, maar het is natuurlijk allemaal afhankelijk van een definitieve vergunning verstrekking door de gemeente Enschede.
De bestaande winkel die direct naast de voormalige kerk in gelegen blijft ook na ingebruikneming van de voormalige kerk gewoon in functie. Op onze vraag waar de naam MOKANA voor staat zegt Khaled trots dat het hier een familiebedrijf betreft waarin de voorletters van zijn broer en vader zijn verwerkt. MOKANA is al tientallen jaren een begrip in Enschede voor meubels en stoffering.

 

Op dit moment wordt het kerkgebouw gebruikt als magazijnruimte voor meubels.

Definitief ontwerp van de voorgevel van de voormalige Ariënskerk. [André Beumers architect]

In het kerkgebouw zal een verdiepingsvloer worden aangebracht.

Indeling plattegrond

Indeling verdiepingsvloer

Aankondiging van de verbouwing van de kerk tot woonwinkel [augustus 2018]

Interieur van de toekomstige woonwinkel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

19 + achttien =

Translate »