Villa De Wiem

with Geen reacties
 Villa de Wiem  Column Nieuwsbrief februari 2018
 
Notaris Geert Venema van het kantoor Hofsteenge & Wesseling heeft schoon genoeg van de verslaafden en drugsdealers die zijn kantoorplek en de buurt onveilig maken.

Dat probleem is er al jaren volgens Venema en er dreigt meer onveiligheid en onrust in de buurt. Villa De Wiem [een Rijksmonument en direct gelegen naast het Notariskantoor] is eigendom van de gemeente Enschede en is via een "eentweetje" door de gemeente verkocht aan woningbouwcorporatie Domijn om er voor Tactus verslavingszorg een woon-/ slaapgelegenheid te maken voor 22 verslaafden. Venema heeft inmiddels een rechtszaak aangespannen tegen de gemeente Enschede en betwist hierin het bestemmingsplan dat niet voorziet in wonen en zorg.
De concentratie van drank en drugsverslaafden in dit gebied is volgens Venema volledig ongewenst en hij spreekt hierbij namens verschillende buurtbewoners.

Voor wat betreft villa De Wiem vragen wij ons zeer af wat de bouwkundige gevolgen zullen zijn om in dit pand 22 verslaafden te huisvesten. De brandveiligheidseisen zullen vergaande gevolgen hebben voor het interieur. Het pand heeft een rijk historisch  interieur en is een beschermd Rijksmonument.

Dat de gemeente Enschede lichtvoetig omgaat met Rijks en gemeentelijke monumenten mag blijken uit het verval van de voormalige Ambachtschool aan de Boddekampsingel, de voorgenomen sloop van de conciergewoningen en de voorbarige sloop van de Textielvakschool aan de Hengelosestraat Onlangs heeft de rechter de gemeente Enschede nog verplicht om beter onderzoek te doen naar de 12 naoorlogse gebouwen die inmiddels naar aanleiding van deze rechtzaak toch gemeentelijk monument zijn geworden.

Natuurlijk roept iedereen bij verslavingszorg "not in my backyard" en wij begrijpen dat ook deze categorie mensen een waardige huisvesting moet worden aangeboden.

De taak van de gemeente is volgens ons om te zorgen voor een verantwoorde en evenwichtige samenstelling van de buurt. Het lijkt er nu op dat de balans doorslaat naar een concentratie van drank- en drugsverslaafden en daar is niemand bij gebaat. Zowel de woningbouwcorporatie Domijn, Tactus en de gemeente Enschede zouden zich meer bewust moeten zijn van het maatschappelijk draagvlak in deze buurt.
Alleen dan kan er sprake zijn van verantwoorde zorg, toezicht en herstel van een kwetsbare groep in onze samenleving.

Je zou van professionele partijen zoals Tactus en Domijn mogen verwachten dat daar vooraf voldoende rekening mee wordt gehouden.
Meer informatie over Villa De Wiem? Klik HIER.

 

 

Rechtspraak moet oordeel vellen over omgevingsvergunning Hengelosestraat
20 april 2018
Als het aan de rechter ligt blijft de omgevingsvergunning voor de huisvesting van 22 drank en drugs verslaafden in  villa De Wiem gewoon gehandhaafd. Notaris Venema van Hofsteenge & Wesseling Notarissen is samen met buurtgenoten van mening dat er sprake zal zijn van een te hoge concentratie van drank en drugsverslaafden die nu al voor een grote mate van overlast zorgen aan de Hengelosestraat. De gemeente Enschede is op dit moment eigenaar van deze historische villa en is een Rijksmonument. Het ligt in de bedoeling om de villa te verkopen aan woningbouwcorporatie Domijn die het vervolgens weer verhuurt aan Tactus. 
De uitspraak van de rechter is voor Notaris Venema voldoende reden om in hoger beroep te gaan.  
Tot de uitspraak in beroep kan nog geen aanvang worden gemaakt met de renovatie en aanpassing van de villa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

7 + acht =

Translate »