Voormalige Ambachtschool

with Geen reacties
Commentaar
Functiewijziging van monument kan catastrofaal uitpakken
 De laatste jaren zijn er in Enschede nogal wat monumenten die een functiewijziging hebben ondergaan. Zo zijn er voormalige textielfabrieken her ontwikkeld tot bedrijfsverzamelgebouw en voormalige landhuizen en villa’s tot kantoorgebouwen.
Het is natuurlijk goed dat her ontwikkeling van een monument  tot gevolg heeft dat een monument kan worden behouden. Maar het kan ook anders uitpakken.
Recent vernamen wij dat de “oudste drinkkeet” van Enschede  overigens geen gemeentelijk monument op de nominatie staat te worden gesloopt. Het betreft hier een gebouwtje dat in 1888 gebouwd werd en dienst deed als een ontmoetingsruimte voor textielfabrikanten. Vanaf 1940 was het gebouwtje in het bezit van de familie Jannink van Heek.  Vanaf 1960 kreeg het gebouwtje van de gemeente Enschede een woonbestemming en is het in de loop van vele jaren verworden tot een weekendhuisje dat in het geheel niet meer herkenbaar is naar het oorspronkelijk ontwerp.
Kennelijk was de door de gemeente Enschede verleende woonbestemming het kantelmoment om van het oorspronkelijke ontwerp af te wijken met gevolg dat het nu geen enkele historische betekenis meer vertegenwoordigd en sloop nog het enige alternatief is. Was het destijds niet beter geweest om dit gebouwtje op de gemeentelijke monumentenlijst te plaatsen? Tja, achteraf makkelijk praten.
De gemeente Enschede wil ook nu bij de herbestemming van haar eigen vastgoed, de voormalige Ambachtschool, vergaande concessies doen om hier een woonbestemming aan te geven. Voorbeeld hiervan is het voornemen om de twee originele dienstwoningen met de oorspronkelijke Mansarde dakconstructie te slopen.
Langzaam maar zeker wordt er geknaagd aan het oorspronkelijke ontwerp om zoveel als mogelijk de nieuwe bestemming te pleasen. Sinds de bouw van de Ambachtschool in 1922 zijn er verschillende aanpassingen doorgevoerd onder andere in 1950 hierbij kwam de oude kapvorm (mansardekap) niet terug.  De nieuwe kap (een schilkap) en enkele versoberingen in de voorgevel (waaronder het achterwege laten van de gebogen lijst en het opschrift Anno 1922), waren het begin van de historische aftakeling van dit fraaie gebouw. En opnieuw gaat de gemeente Enschede concessies doen waarbij volgende generaties zich zullen afvragen hoe dit geruisloos mogelijk is geweest.
Redactie Nieuwsbrief Cultureel erfgoed Enschede.

Juli 2017

 

Voorlopig ontwerp van de herontwikkeling van de voormalige Ambachtschool.

De gemeente Enschede is eigenaar van de oude Ambachtsschool aan de Boddenkampsingel en inmiddels [2016] is het pand verkocht aan Renpart Group of Companies die voornemens zijn om in het pand 90 huurappartementen te realiseren
Het pand is beschermd als gemeentelijk monument en bevat zowel in het in-, als exterieur monumentale waarden.
Lees de waardestelling van de voormalige Ambachtschool zoals deze door Het Oversticht op verzoek van de gemeente Enschede in 2013 is uitgebracht 
Waardestelling-Ambachtsschool-Enschede

 Augustus 2016

De nieuwe eigenaar Renpart Vastgoed van de voormalige Ambachtschool was aanvankelijk van plan om niet alleen woningen in het gebouw te situeren maar ook lichte horeca en start Up ondernemers. Henri Bezoen ondernemer aan de Deurningerstraat schoot dat in het verkeerde keelgat en stapte naar de rechter. De rechter wilde weten of de nieuwe bestemming van de Ambachtschool wel past in het Enschedese detailhandelsbeleid. Daar had de gemeente Enschede geen sluitend antwoordt op.

September 2017

De Raad van State heeft de gemeente Enschede in het ongelijk gesteld en inmiddels heeft Renpart een aangepaste vergunningsaanvraag ingediend bij de gemeente Enschede.  In deze vergunningsaanvraag is alleen nog sprake van woningen en geen horeca of detailhandel in de voormalige Ambachtschool.

Glas in lood raam begane grond.

Conciërgewoningen met de originele dakconstructie van de school. Deze woningen worden gesloopt althans dat is het plan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 × 2 =

Translate »