Bent u de particuliere eigenaar van een monumentenpand dat hoognodig een likje verf kan gebruiken of noodzakelijke reparaties moet ondergaan? In dat geval heeft u geluk; ook in 2018 blijft de fiscale aftrek voor het onderhoud van uw monumentenpand
bestaan. Het plan om de Monumentenaftrek te schrappen, is opnieuw uitgesteld – naar 1 januari 2019.
Eigenaars van monumentenpanden mogen bepaalde onderhoudskosten aan het pand in de inkomstenbelasting in aftrek brengen. Van die kosten die u redelijkerwijs moet maken om het pand in bruikbare staat te houden (of te herstellen), is 80 procent aftrekbaar. Wel zijn er enkele voorwaarden:
• U bent eigenaar van het pand. Het maakt niet uit of u zelf in het pand woont of niet.
• Het pand is ingeschreven in het Rijksmonumentenregister. Of het is nog niet ingeschreven, maar al wél definitief aangewezen als beschermd monument.
• U hebt de onderhoudskosten betaald in het jaar waarover u aangifte doet.
Wat is precies aftrekbaar?
• De Belastingdienst definieert onderhoudskosten als kosten die u moet maken om uw pand in goede staat te houden. Bijvoorbeeld voor reparaties of schilderwerk.
• Maar ook de kosten voor achterstallig onderhoud mogen worden afgetrokken. Kosten voor de verbetering van uw monument mag u helaas niet aftrekken, bijvoorbeeld bij de uitbreiding of modernisering van uw pand.
• Eigenaarslasten en afschrijvingen zijn evenmin aftrekbaar. Het voornemen om deze aftrekpost in de inkomstenbelasting te schrappen – en te vervangen door een subsidieregeling voor onderhoud – is nu opnieuw uitgesteld tot 1 januari 2019