Donatus Verzekeringen is Dé Kerken en monumenten verzekeraar van Nederland. Ooit opgericht vanuit de RK kerk met de bedoeling zich in onderlinge verbondenheid te verzekeren tegen brand. De Heilige Donatus, patroon van de bliksem is hier nog een sprekend voorbeeld van. Onderling verbonden, zonder winstoogmerk met bijzondere aandacht voor haar leden. In haar 165 jarige bestaan heeft de organisatie zich met name toegelegd op het verzekeren van gebouwen, inventarissen  en als intermediair ook aansprakelijkheid.
Waren het eerst de Rooms katholieke kerken en kloosters, later in de zestiger jaren voegden zich ook protestantse en andere denominaties bij Donatus.
Met haar 45 medewerkers tellende organisatie is zij in haar branche een speler van formaat. Specifieke expertise  is aanwezig op het gebied van schadebehandeling waarbij Donatus beschikt over een eigen technische buitendienst die de gebouwen als geen ander kent.

Blokhuispoortgevangenis in Leeuwarden.

Onderlinge Donatus Verzekeringen U.A.
Donatus verzekert kerkelijke gebouwen,  gebedshuizen en sinds 2010 ook de inmiddels ruim vertegenwoordigde en opkomende monumentenmarkt. Hierbij is te denken aan kastelen, buitenplaatsen, landgoederen, boerderijen, molens, fortificaties, bunkers en industrieel erfgoed. Zowel particuliere als zakelijke monumenteneigenaren kunnen zich verzekeren bij Donatus.
Binnen het speelveld van politiek, wetenschap, bedrijfsleven maar ook midden in de samenleving verstevigt Donatus haar positie meer en meer.  Zo worden overeenkomsten gesloten met  de erfgoedsector en treedt Donatus op in de plaatselijke en landelijke politiek. Zij zoekt de media en neemt  deel aan diverse fora om de noodzaak voor zorg voor monumentaal ( religieus) erfgoed op de kaart te krijgen en te houden.
Het kabinet is begonnen met het vrijmaken van gelden om in de komende 5 jaar ondersteuning te bieden aan het behoud van monumentaal erfgoed. Met 325 mio  euro is dat een voorzichtige start.  Zo ziet Donatus ook dat steeds meer dat gemeenten nadenken over het afstoten dan wel het herbestemmen hun monumentaal vastgoed. Investeerders, her-ontwikkelaars maar ook ervaren spelers zoals Donatus zien hierin kansen. Kansen om op een goede wijze na te denken over de instandhouding van monumentaal erfgoed voor komende generaties.  Donatus zorgt voor adequate verzekeringsoplossingen. Verzekeren voorkomt geen schade maar compenseert financieel nadeel.
Donatus begroet u graag voor een nadere kennismaking.
mr. Gerhard Kuijt
Adviseur relaties
T: 073-5280087
E: g.kuijt@donatus.nl