Landhaus Rotenberghe

 

Bertha Jordaan-van Heek (1876-1960)
Geboren:
   
31-10-1876 Enschede
Overleden:
   
23-03-1960 Rothenberge, Duitsland.
Vader:
   
Gerrit Jan van Heek, textielfabrikant
Moeder:
   
Christine Friederike Meier
Echtgeno(o)t(e):
   
Jan Jordaan, bankier
Publicaties:
   
Jan van den Dungen. Vrouw zonder Land: Levensschets van Bertha Jordaan-van Heek. Hengelo, Broekhuis, 1993. 171 p. Andrea Lammers en Christopher Wartenberg. Haus Welbergen In: Kastelen & Schlösser/ door Ulrike Frede en Britta Spies. 2008, p.126-137
 
De textielondernemers van Heek uit Twente hebben in de afgelopen eeuwen een belangrijke invloed gehad op de cultuurwaarden in Nederland en ver daarbuiten. Zowel de beeldende kunst en historische gebouwen hadden een grote aantrekkingskracht op de van Heek’s.  Het was Bertha Jordaan van Heek [1876-1960] de dochter van Gerrit Jan van Heek die al op jonge leeftijd geïnteresseerd was in de schilderkunst. Haar grote voorbeeld was Alexis Vollon in Parijs waar ze schilderlessen volgde. In Parijs ontmoette ze de bankier Jan Jordaan een telg uit de Twentse textiel industrie. In 1907 trouwde het echtpaar in het huis met de hoge stoep in Enschede. Het echtpaar is altijd kinderloos gebleven. Vele schilderstukken van Bertha Jordaan van Heek hangen in het Huis Welbergen.
Bertha Jordaan heeft een belangrijke invloed gehad op de restauratie en ontwikkeling van Haus Welbergen. Toch heeft ze er nooit gewoond. Haar voorliefde ging uit naar Haus Rotenberghe ongeveer 5 kilometer ten noorden van Haus Welbergen.
Na het overlijden van Bertha Jordaan van Heek in 1960 heeft Haus Rotenberghe deel uitgemaakt van de stichting Bertha Jordaan van Heek en is verhuurd aan de Universiteit Munster.
In 2017 is gestart met een grondige renovatie van het huis die in 2018 is afgerond.
previous arrow
next arrow
Slider