VOORMALIG V&D ENSCHEDE

Stichting Cultureel Erfgoed Enschede

Hét kennis en informatieplatform voor gemeentelijke en Rijks monumenten in Enschede.

Zoeken

VROOM & DREESMANN 1955

 

Het gebouw is op 1 april 1939 aan de Korte Hengelosestraat in gebruik genomen door Vroom & Dreesmann tot eind 1969. Het ontwerp van architect Jan Kuyt [27 juni 1884 – 09 februari 1944] is ontworpen in de functionalistische stijl. Het warenhuis in Enschede is een van de laatste warenhuizen die Jan Kuyt ontwierp voor V&D. Jan Kuyt was de hoofdarchitect voor Vroom & Dreesmann en heeft acht vestingen in Nederland voor V&D ontworpen Het pand in Enschede is opgebouwd uit gele bakstenen in geometrische bouwvolumes. Eveneens kenmerkend voor de bouwstijl is het metselwerk in Noors Kettingverband. Het voormalige V&D pand is gehandhaafd op een aantal kleine details na. Zo is de piek op het gebouw verdwenen en is aan de linkerzijde van het gebouw op de begane grond de luifel aangepast. In 2007 is het gebouw voornamelijk aan de binnenzijde geheel gerenoveerd en geschikt gemaakt als kantoorpand. De omgeving is nu voor autoverkeer afgesloten. Het voormalige warenhuis is nu een Rijksmonument.

De glas in lood ramen vormen een bijzonder detail in het voormalig warenhuis met kenmerken van de Art Deo en de Amsterdamse school. Het gebouw is een rijksmonument en wordt gezien als het zakelijk expressionisme. Aan de Brammelerstraat is een fraaie erker zichtbaar met rond glas en ornamenten.

Voormalige portiesloge van V&D en destijds tevens achteringang van het warenhuis.

Stichting Cultureel Erfgoed Enschede.

Hét kennis en informatieplatform voor gemeentelijke en Rijks monumenten in Enschede.