VAN LOENSHOF

Stichting Cultureel Erfgoed Enschede

Hét kennis en informatieplatform voor gemeentelijke en Rijks monumenten in Enschede.

Zoeken

Het Van Loenshof cultureel erfgoed van Enschede.

 

Het van Loenshof is wellicht één van de plaatsen in de binnenstad van Enschede waar vanaf de tweede wereldoorlog ingrijpende stedelijke ontwikkelingen hebben plaatsgevonden.

Het Van Loenshof was in de vorige eeuw een van de toegangspoorten tot het stadscentrum van Enschede. Het Van Loenshof is vernoemd naar de middeleeuwse havezate “Borgh Enschede” die in de omgeving van het huidige van Loenshof heeft gelegen en bewoond werd door de familie van Loen. Na de brand van 1750 werd het huis dat Van Loenshof heette, niet herbouwd.

Oorspronkelijk was de straat vanaf het stadhuis tot aan de Walsstraat de van Loensstraat. In 1925 werd de naam gewijzigd in Windburgplein terwijl de brede uitmondig van de toenmalige kerkgang [ nu Windburgstraat] het van Loenshof heette. Ofschoon de textiel voor Enschede in de afgelopen eeuwen veel goeds heeft gebracht was er ook sprake van een stedenbouwkundige chaos met betrekking tot fabriekscomplexen. Zelfs direct naast het van Loenshof was het fabriekscomplex van de firma Gerhard Jannink & Zonen gevestigd en overal in de binnenstad waren grote fabriekscomplexen die ogenschijnlijk willekeurig en dominant in het binnenstedelijk gebied werden gebouwd. Maar aangezien ieder nadeel ook zijn voordeel heeft is er bij de sloop van verschillende textielfabrieken ruimte gecreëerd voor nieuwe bouwkundige ontwikkelingen in de binnenstad. Overigens hebben bombardementen in de tweede wereldoorlog ook letterlijk een gat geslagen in het van Loenshof met gevolg dat veel panden een naoorlogs karakter hebben.

 

Het Van Loenshof in de periode 1826 - 1832 naar een tekening van K.B. Nanning.

Het van Loenshof omstreeks 1940. Aan de linkerkant de Walstraat met daarnaast het in 1935 gebouwde pand van C&A. Aan het einde van het van Loenshof het gemeentehuis dat gebuwd is in de jaren 1930-1933. Aan de rechterzijde het kantoor van de A.N.W.B. met de wachthuisjes van de T.E.T.

Op deze plaats werd vroeger de dinsdagmarkt gehouden.

Het van Loenshof in 1958 gezien vanaf het gemeentehuis. Aan de linkerzijde is de nieuwbouw van Jamin in volle gang. Aan de rechterzijde het pand van C&A.

De Hermesflat werd in de jaren 1960 - 1980 gezien als een toplocatie voor winkels. Op de bovenverdiepingen bevonden zich kantoren en op de eerste verdieping was het Hermes restaurant gelegen welke vanuit de serre een schitterend uitzicht bood op de Boulevard 1945 en het van Heekplein.

In de jaren vijftig was het Van Loenshof al een bekende plaats voor de wekelijkse “lapjesmarkt” op de dinsdag. Het winkel en kantoorflat Hermes was het begin van een nieuwe periode. De Rotterdamse architect Cornelis Elffers maakte in 1955 een ontwerp voor een bijkantoor voor de Nationale Levensverzekeringsbank in november 1958 werd het gebouw opgeleverd aan de hoek van Het Loenshof en de Windburgstraat. Apotheek Huizing was er jarenlang gehuisvest. De bronzen meeuwen sculptuur in de gevel van Esplanada is destijds gemaakt door mevrouw J.H. Hans te Rotterdam. Het huidige zeven appartementen van appartementencomplex Esplanada zijn in 2012 gerealiseerd onder architectuur van Georg de Witte. In het naastgelegen pand heeft Jarenlang de firma Rottinghuis met bed mode en lingerie deel uitgemaakt van dit deel van het van Loenshof. Maar met de komst van het van Heekplein en het Holland Casino moest de Hermesflat wijken voor nieuwe ideeën over de binnenstad van Enschede. Ook de aanleg van het stadserf met enkele dag winkels en horeca was een vernieuwing voor Enschede en het van Loenshof. Het heeft destijds een belangrijke bijdrage geleverd aan “Enschede winkelstad” die vooral bekend en bezocht werd door vele Duitse kooplustigen vooral op de dinsdag en zaterdag markt. [Tekening K.B. Nanning]

Luchtfoto [omstreeks 1970] met het Van Loenshof, de Hermesflat en het van Heekplein.

Aan de rechterzijde van het van Heekplein is de "oude"Kalanderij.

Het Van Loenshof anno 2014.

Het huidige Van Loenshof heeft bijzondere karakteristieke gebouwen waaronder een tweetal fraaie appartement gebouwen. Het zou dan ook niet onterecht zijn dat verschillende gebouwen met respectabele na oorlogse architectuur de status gemeentelijk monument krijgen al was het maar om dit stadsaanzicht naar de toekomst te behouden.

Op het Van Loenshof is ruimte gecreëerd waardoor de buitengevels van winkels en de woningen een eigenzinnige en solitaire plaats innemen. Het Van Loenshof zou als belangrijke verbinding tussen het toekomstige Koningsplein c.q. het Medisch Spectrum Twente en het Gemeentehuis het “Unter der Linden” van Enschede kunnen worden. Vooral vanaf het toekomstige Koningsplein ligt er nog een opdracht om het 218,19 meter lage Van Loenshof als een van de aantrekkelijkste winkelstraten van Enschede te maken.

 

Foto's uit de oude doos.

De bronzen meeuwen sculptuur in de gevel van het appartementencomplex Esplanada is destijds gemaakt door beeldend kunstenaar mevrouw J.H. Hans te Rotterdam.

1946

1984

2015

Stichting Cultureel Erfgoed Enschede.

Hét kennis en informatieplatform voor gemeentelijke en Rijks monumenten in Enschede.