KRUISPUNT DE KLOMP

1960.

Stichting Cultureel Erfgoed Enschede

Hét kennis en informatieplatform voor gemeentelijke en Rijks monumenten in Enschede.

Zoeken

Er zijn in Enschede plaatsen die in de afgelopen tientallen jaren onherkenbaar veranderd zijn maar er zijn er ook die de architectonische tand des tijds hebben doorstaan. Een voorbeeld hiervan is het Kruispunt de Klomp omstreeks 1917. Destijds was hier Hotel de Klomp gevestigd.

Hierboven Kruispunt de Klomp in 1945. In de binnenstad van Enschede zijn door verschillende bombardementen tijdens de oorlog gaten gevallen. In het pand links was destijds de schoenenzaak van Haren gevestigd.

Het is 1986 en het stadscentrum van Enschede heeft zich ontwikkeld tot een voetgangerswinkelgebied. In het hoekpand is de boekhandel en kantoorartikelenzaak Platvoet gevestigd. De schoenenzaak van Haren is verhuisd naar het tegenoverligged pand en de Hema beschikt ook over een nieuw pand.

Het pand op de hoek van de Klomp en de Heurne heeft zijn karakteristieke eigenschappen nog niet verloren. Al tientallen jaren is er het Chinese restaurant Hong-Kong gevestigd. Wegens gebrek aan opvolging wordt het restaurant in 2012 gesloten. Ook een telecom winkel sluit de deuren en het pand is inmiddels verkocht aan de winkelketen Zara die het pand volledig wil slopen en in de oude luister wil herbouwen. Het collectief vastgoed geheugen blijft gelukkig voor Enschede behouden. Ruim een jaar duren de bouwwerkzaamheden maar het resultaat mag er zeker zijn. Begin 2013 wordt het volledig nieuwe pand op Kruispunt de Klomp door de mode multinational Zara in gebruik genomen

Kruispunt de Klomp omstreek 1912. De tram komt uit de richting van de Gromausestraat / Marthalaan richting het centraal station Enschede.

Video van straat muziekanten anno 2013 op kruispunt de Klomp.

De Klomp omstreeks 1920.

Kruispunt de Klomp 1950

Kruispunt de Klomp omstreeks 1960

Stichting Cultureel Erfgoed Enschede.

Hét kennis en informatieplatform voor gemeentelijke en Rijks monumenten in Enschede.