STADSVILLA LUDWIG VAN HEEK

2015.

Stichting Cultureel Erfgoed Enschede

Hét kennis en informatieplatform voor gemeentelijke en Rijks monumenten in Enschede.

Zoeken

Ludwig van Heek een bekende Enschedese textielfabrikant [1871-1931] bewoonde deze statige villa aan de Hengelosestraat. De villa, in neo - classicistische stijl gebouwd, is een ontwerp van de architect Karel Muller [1857-1942] . Architect Muller was eveneens de ontwerper van het Rijksmuseum in Enschede en de woonwijk Tuindorp in Hengelo.

De buitengevels van de stadvilla van van Heek zijn bekleed met Bentheimer zandsteen en voorzien van fraaie guirlandes.

De villa is in 1903 gebouwd in de plaats van de directeurswoning van de fabriek “Grote Stoom” Het monumentale pand werd in 1919 door de gemeente Lonneker gekocht en in gebruik genomen als gemeentehuis ter vervanging van het oorspronkelijke gemeentehuis aan de Hengelosestraat tegenover de brandweer kazerne. De villa heeft tot 1934 dienst gedaan als gemeentehuis. In dat werd Lonneker en Enschede bestuurlijk samengevoegd. Ludwig van Heek was een van de mede eigenaars van de textielfabriek van Heek & Co.

Na onenigheid binnen de familie van Heek voor wat betreft de opvolging besloot Ludwig in 1926 de textielfabriek L. van Heek en Zonen in Losser op te richten. Ludwig van Heek was vanaf 1927 eigenaar van het slot Goyen in zuid Tirol dat hij volledig liet restaureren.

Veel bekende Nederlanders logeerden in dit kasteel dat tot op dit moment nog steeds in bezit is van de familie van Heek.

 

Goyen is een van de oudste kastelen in de omgeving van de stad Merano in zuid Tirol. Het is gelegen in Maia Alta/Obermais aan de voet van het Val di Nova/Naiftal en de Dolomieten. Het is gemakkelijk herkenbaar door zijn imposante toren. Het kasteel heeft achterpoortjes en de verlichting van een olifant op een hoeksteen. Een hoge ommuring loopt dwars door de toren . Volgens een legende uit de oudheid leefde in Castle Goyen vroeger een Romeinse veldheer genaamd Gaius , waaruit de naam Gaiano en later de naam Goyen van het historische gebouw ontstond. Het gebouw zoals het op dit moment wordt gezien dateert uit de 12e Eeuw en was in die tijd in bezit van de Milsner familie. In 1384 verkocht de familie Milsner het kasteel aan Hans von Stark Mountain . Sinds 1927 is de familie van Heek eigenaar van dit kasteel.

Stichting Cultureel Erfgoed Enschede.

Hét kennis en informatieplatform voor gemeentelijke en Rijks monumenten in Enschede.