HET WITTE HUIS

Stichting Cultureel Erfgoed Enschede

Hét kennis en informatieplatform voor gemeentelijke en Rijks monumenten in Enschede.

Zoeken

HET WITTE HUIS, OLDENZAALSESTRAAT, ENSCHEDE.

 

 

De villa is in opdracht van Jan Herman van Heek door architect A.G. Beltman omstreeks 1907 ontworpen en gebouwd. De villa staat in de wijk Het Zeggelt aan de Oldenzaalse straat. De villa is gebouwd in de neo-clasististische stijl en bevindt zich nog steeds in een uitstekende staat van onderhoud. In het pand zijn de oorspronkelijke interieuronderdelen behouden gebleven. De gepleisterde wit geschilderde gevels zijn voorzien van cordonlijsten en een hoofdgestel met uitkragende geprofileerde kroonlijst op medaillons. De symmetrische voorgevel wordt geflankeerd door een dubbele gestapelde pilasterorde met Dorische en Ionische kapitelen. Het verhoogde terras is afgezet met een kolommen balustrade, terwijl een brede trap naar de dubbele glasdeuren leidt. De getoogde dakkapellen boven de venster terrassen zijn uitgevoerd met wangen en zesruits vensters met persiennes.

De centrale hal op de begane grond heeft gestucte wanden met neoclasistische detaillering en een grote marmeren schouw tussen gecanneleerde pilasters. De boogtrommels tussen de vier dubbele paneeldeuren zijn gevuld met een reliëf van de vier jaargetijden. In 2007 / 2008 is het pand gerenoveerd waarbij de kap en dakconstructie gedeeltelijk zijn vervangen. De Witte Villa is een Rijksmonument. De villa wordt momenteel gebruikt als kantoorvilla.

De Theekoepel.

De theekoepel is gebouwd in 1913 en geïnspireerd naar het paviljoen van de Trinkhalle in Vivary, Tsjechie. Een plaats waar mevrouw Bertina van Heek Jannink regelmatig ging kuren. Op een steen in de noordgevel is vermeld de datum 28 september 1913 en de initialen H.v.H., A.v.H. en E.v.H. verwijzingen dus naar de familie van Heek voor de eerste steenlegging. Aangezien de heer van Heek en Bertina van Heek - Jannink op 6 juni 1913 gehuwd zijn is het zeer aannemelijk dat de theekoepel een huwelijksgeschenk betreft. In 1967 is door de toenmalige eigenaars de villa met grond verkocht aan het bouwbedrijf van Egteren. In de na-oorlogse perceelscheiding is de theekoepel gescheiden van de villa en is dus geen onderdeel meer uit van de villa. In 2011 heeft aannemersbedrijf gebr. Meijerink B.V. uit Lonneker een ingrijpende renovatie doorgevoerd. Het koperen dak is vervangen en constructieve delen van de theekoepel zijn hersteld.

De Korintische zuilen zijn in het oog -springende elementen. De blinde noordgevel is met schijnvoegen gepleisterd. De lichte kleur is geheel in overeenstemming met de gevelkleuren van de Villa die in de zichtlijn nog waarneembaar is.

De theekoepel wordt door de huidige eigenaar gekoesterd en met enige regelmaat wordt er gebridged. Over een bijpassende inrichting voor wat betreft meubilair en dergelijke is de eigenaar nog in overleg. Door de ruimtelijke indeling van de tuin komt de theekoepel goed tot zijn recht maar de oorspronkelijke tuinindeling met de theekoepel maken het geheel tot een fraai landgoed. Eeuwenoude eikenbomen achter de theekoepel vormen een fraai decor van dit bijzondere Enschedese monument. Bouwkundige omschrijving; Wit gepleisterde theekoepel op vierkant grondslag met aan drie zijden een identieke composietorde met frontonbekroning. De blinde noordgevel is met schijnvoegen gepleisterd. De zuilen staan op eenvoudige natuurstenen basementen en zijn voorzien van composietkapitelen. De kroonlijsten van het hoofdgestel en het fronton zijn uitgevoerd met een tandlijst en rusten op medaillons.

 

De theekoepel is in 2011 gerenoveerd door Aannemersbedrijf Gebr. Meijerink B.V.

Meijerinksweg 40

7524 AM Lonneker.

Het bedrijf is gespecialiseerd in renovatie en restauratie van monumenten. Zie hiervoor tevens de muziekkoepel in Lonneker.

http://www.aannemer-meijerink.nl/

Stichting Cultureel Erfgoed Enschede.

Hét kennis en informatieplatform voor gemeentelijke en Rijks monumenten in Enschede.