HERENHUIS SONNEVANCK

Stichting Cultureel Erfgoed Enschede

Hét kennis en informatieplatform voor gemeentelijke en Rijks monumenten in Enschede.

Zoeken

Herenhuis Sonnevanck

 

Het vrijstaande Herenhuis Sonnevanck gelegen aan het Ruyterplein is gebouwd in 1911 als Burgemeesterswoning voor Edo Bergsma.

Het ontwerp is van de stadsarchitect Anton Helmich op ten Noort. Het ontwerp vertoont de invloeden van het rationeel bouwen van Berlage. De recente aanbouw, die in verband met de functie van opleidingsinstituut aan de achterzijde is toegevoegd valt buiten de bescherming. Door deze uitbreiding is de achterzijde enigszins gewijzigd evenals het interieur.

Herenhuis Sonnevanck is een Rijksmonument.

 

 

In de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw werd st. Nicolaas met Pieten ontvangen in de Burgermeesterswoning. Honderden kinderen en ouders verzamelden zich op het Ariënsplein om st. Nicolaas te begroeten en de kunsten van de Pieten op het dak en de schoorsteen van de Burgermeesterswoning te bewonderen.

Stads architect van Enschede

A.H. op ten Noort

jhr Anton Helmich op ten Noort, de architect van diverse scholen in Enschede, waaronder één rijksmonument, de Prinseschool.

Hij kwam op 18 februari 1907 naar Enschede, als directeur der Gemeentewerken. Geboren in 1881, stond hij als midden-twintiger, na zijn ingenieursopleiding in Breda, aan het begin van zijn loopbaan. Voordat de gemeenteraadsleden instemden met zijn benoeming in deze bijzonder belangrijke functie – een directeur gemeentewerken was in die jaren ook vaak de stadsarchitect voor gemeentelijke gebouwen – moesten enige raadsleden ervan worden overtuigd, dat de jonkheer een echte ingenieur was. Opgeleid in Breda?

De traditionele plaats voor een ingenieursopleiding was toch Delft? Zeven jaar bleef ir. A.H. op ten Noort in Enschede, zeven jaar waarin hij op enkele plaatsen in de stad een krachtige handtekening zette waaronder Herenhuis Sonnevanck.

Ruyterplein 1935

Stichting Cultureel Erfgoed Enschede.

Hét kennis en informatieplatform voor gemeentelijke en Rijks monumenten in Enschede.