VOORMALIG KLOOSTER DOLPHIA

Stichting Cultureel Erfgoed Enschede

Hét kennis en informatieplatform voor gemeentelijke en Rijks monumenten in Enschede.

Zoeken

De Bernadettekerk is gesticht door de parochie Onze Lieve van den Allerheiligsten Rozenkrans uit Glanerbrug. De daadwerkelijke bouw van de kerk is in 1934 gerealiseerd .De bouw was ten behoeve van de gelovigen in de wijk Dolphia.

Op 1 augustus 1935 werd de grond inclusief het kerkje en de zielenzorg voor de parochie overgenomen door de Orde van de Kapucijnen. En zo werd er in 1937 het Klooster Dolphia gesticht. Achter tegen de Bernadettekerk bevond zich de kloosterkerk waar de broeders de dienst, die in de kerk werd gehouden, konden volgen. Dit is vrij uniek want beide koren zijn met de rug tegen elkaar gebouwd. Het volgen van de dienst gebeurde via openingen in de gemetselde muur aan de zijde van de Bernadettekerk en openslaande luiken aan de zijde van de achterliggende kloosterkerk.

Lang hebben de broeders in het begin niet kunnen genieten van hun klooster want de tweede wereldoorlog brak uit en in 1943 werd het klooster geconfisqueerd door de Duitse Wehrmacht. Alleen de kerk, de kloosterkerk en het woonhuis bleven voor de broeders beschikbaar. Onder andere de “Grüne Polizei” was hier gevestigd. Ook heeft het klooster dienst gedaan als doorgangspunt voor Russische krijgsgevangenen welke onder in de kelders werden opgesloten. De resten hiervan zijn nog te zien want men had de kelders voorzien van grote stalen deuren en luiken voor de ramen. Tijdens deze verschrikkelijke periode is er ook een man uit Haaksbergen gefusilleerd achter in de tuin van het klooster. Het klooster deed toen ook dienst als lazeret. Na de oorlog heeft het klooster een grote bloei gekend waarbij er tussen de 40 en 60 kloosterlingen verbleven.

Langzaam werd de animo voor het kloosterleven echter steeds minder en zo kwam het dat het klooster werd “opgeheven”. Het klooster is in 1972 verkocht aan de stichting “Het Bruggerbosch”. Deze stichting zag echter af van gebruik. Daarna zijn de ruimtes aan het Conservatorium verhuurd gedurende 10 jaar.

In 1988 kreeg het klooster een nieuwe eigenaar te weten Ingenieursbureau Teelen. Deze nam het gehele complex inclusief de Bernadettekerk over en zo kwam er een einde aan het gebruik waarvoor het gebouw bedoeld was namelijk: klooster.

In 2008 kwam Woningcorporatie De Woonplaats in het bezit van het complex en het klooster werd aangemeld als rijksmonument. Al gauw bleek dat het gebouw in een slechte staat verkeerde en dringend toe was aan groot onderhoud.

Dat is nu (2014) praktisch afgerond en het geheel staat er weer prachtig bij.

In de voormalige Bernadettekerk wordt nu horeca gevestigd.

Auteur H. Padberg beheerder klooster Dolphia ( Koenraadklooster ).

 

Lees HIER de volledige bouwkundige en stedenbouwkundige beschrijving van het voormalige klooster in Dolphia.

2015

Onderzoek transitie van klooster naar bedrijfsverzamelgebouw.

Bron: De Woonplaats.

Datum: 13 januari 2011.

Stichting Cultureel Erfgoed Enschede.

Hét kennis en informatieplatform voor gemeentelijke en Rijks monumenten in Enschede.