ABRAHAM LEDEBOER PARK

Stichting Cultureel Erfgoed Enschede

Hét kennis en informatieplatform voor gemeentelijke en Rijks monumenten in Enschede.

Zoeken

Het Abraham Ledeboerpark is gelegen aan de Hengelosestraat in het voormalige landgoed "Het Wagelaar" van de heer Ledeboer. In 1880 heeft de familie Ledeboer in het landgoed een villa gebouwd die in 1956 werd gesloopt. In 1956 schonk Bertha de zuster van de heer Ledeboer het 16 hectare grote landgoed aan de gemeente Enschede.

Het park is in 1880 aangeld door de bekende tuinarchitect B. Wattez.

Het park is een gemeentelijk monument. In het Ledeboerpark staan een aantal Rijksmonumenten.

Het Lammerinkswönner is het bezoekerscentrum van het Ledeboerpark. Het gemeentelijk monument is een Lös Hoes en stond tot 1976 als boerderij op erve Lammerink in Usselo. De boerderij is oorsrponkelijk gebouwd in 1775 en beschikt over één ruimte waar werd gewoond, gewerkt en het vee was gestald. In 1978 is de boerderij steen voor steen afgebroken en in het Abraham Ledeboerpark weer opgebouwd als werkervarings project.

De Spieker diende vroeger als paardestal en als opslagschuur voor aardappels en granen. Deze schuur behoorde oorspronkelijk bij erve Het Wagelaar en dateert uit 1850. De Spieker is een Rijksmonument.

De Schop.

Vakwerkschuur uit 1750 en afkomstig van erve de Tijdplaats in Enschede. De schuur is in 1983 verplaats naar het Abraham Ledeboer Park. Deze schuur werd vroeger gebruikt als varkensverblijf en opslag van landbouwerktuigen.

 

Wagenloods

Wagenloods In 1985 ontworpen volgens authentiek model van oude wagenloodsen. Met behulp van traditionele technieken gebouwd. De gebruikte materialen komen uit oude schuren uit de omgeving.

Mammoetboom Seqoiadendron giganteum.

Aangeplant door de fmilie Ledeboer omstreeks 1890. Hoogte 35 meter en omtrek 7,50 meter.

Bekend als de hoogste Mammoetboom van Nederland. Oorspronkelijk afkosmtig uit Noord Amerika. Deze boom is door de familie Ledeboer meegenomen tijdesn een vakantie en op deze plek bij de gesloopte villa neergezet.

 

Het Koetshuis, een gemeentelijk monument uit 1890 behorend bij de villa van de textielfabrikant Abraham Ledeboer. Nu in gebruik als voorlichtingscentrum en bijenstal van de bijenvereniging.

De tegenover gelegen villa is gesloopt in 1956 conform de eisen bij de schenkingen van het Abraham Ledeboerpark aan de gemeente Enschede.

Aquarel Het Lammerinkswönner van Henk Plettenburg [2007]

Stichting Cultureel Erfgoed Enschede.

Hét kennis en informatieplatform voor gemeentelijke en Rijks monumenten in Enschede.