RIJKSMUSEUM TWENTE

Bouwhistorie.

Het Rijksmuseum Twente aan de Lasondersingel 129 werd in 1929-1930 in opdracht van de familie Van Heek ontworpen, ter herinnering aan J.B. van Heek, wiens kunstverzameling in het gebouw werd ondergebracht. In 1930 volgde de overdracht van het museum aan het Rijk. Het pand vormt een gesloten bouwblok met gerende gevels op symmetrische plattegrond en een overhoeks geplaatste entreepartij met een stijl schilddak, geflankeerd door zeszijdige hoektorens. De entree zelf heeft een halfrond bovenlicht in een rondboog portiek versierd met zandstenen blokken.

In 1937 kwam naar plannen van A.K. Beudt een uitbreiding tot stand aan de Vluchtestraat. In 1953 volgde een verdere uitbreiding waardoor een tweede binnenplaats ontstond. Aan de Borgerstraat kwam er in 1978-1979 een uitbreiding in structuralistische vormen naar plannen van J. Cannegieter en in 1995-1996 volgden een inwendige verbouwing en een overkapping van de tweede binnenplaats door B.F. van Berkel. Voor de in 1995 geheel vervallen binnentuin werd een nieuw ontwerp gemaakt door tuinarchitect Baljon.

 

Stichting Cultureel Erfgoed Enschede

Hét kennis en informatieplatform voor gemeentelijke en Rijks monumenten in Enschede.

Zoeken

Rijksmuseum Twente

Gebouwd in 1929 naar een ontwerp in traditionele stijl van de architecten K. Muller en A.K. Beudt. Initiatiefnemer tot de bouw en stichting van dit museum was de heer J.B. van Heek, die echter in 1923 overleed. Ter nagedachtenis besloot de familie het plan toch doorgang te laten vinden. J.H. van Heek nam toen de organisatie op zich en werd de eerste directeur. J.J. van Deinse vriend van J.B., van Heek, de eerste conservator.

Het Rijksmuseum is een Rijksmonument.

 

Biografie Karel Joan Muller, architect Rijksmuseum Enschede.

 

Karel Joan Muller (Amsterdam, 20 januari 1857 - Hengelo (Overijssel), 25 mei 1942) was een Nederlands architect. Hij ontwierp vooral gebouwen in Amsterdam en in Twente en verwierf landelijke bekendheid door zijn ontwerpen voor Tuindorp 't Lansink in Hengelo.

Levensloop

Muller genoot zijn opleiding van 1876 tot 1882 aan de Polytechnische school in Hannover. Daarna richtte hij in Amsterdam een bureau op met zijn broer Hendrik Clemens en zijn studiegenoot Jonas Ingenohl. Ze waren zeer actief binnen het genootschap Architectura et Amicitia; Muller was 36 jaar lid. Toen twee van zijn zussen trouwden met mannen uit de familie Gelderman, ging Muller rond de eeuwwisseling meer in Twente werken. Hij trouwde met Lily Hubbard. Hij was bevriend met tuin- en landschapsarchitect Leonard Springer.

Qua bouwkunst neigt Muller naar de Klassieke bouwkunst en de Hollandse renaissance stijl. Hij wordt wel eens "de vader van de Twentse landhuizen" genoemd.

In 1906 werd Muller benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

 

Bronnen:

Architectuur centrum

Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Nederlands Architectuur Instituut

Wikipedia

 

Museum winkel.

Stichting Cultureel Erfgoed Enschede.

Hét kennis en informatieplatform voor gemeentelijke en Rijks monumenten in Enschede.