MONUMENT STADSBRAND 1862

Monument stadsbrand 7 mei 1862, Oude Markt Enschede.

 

De Stadsbrand Enschede 1862 brak op 7 mei 1862 uit in een woonhuis aan de Kalanderstraat in Enschede. Het huis was van hout, het had al weken niet geregend, er stond een straffe oostenwind, en de stad hing nog vol van versieringen op de erebogen voor het bezoek van Koning Willem III een paar dagen eerder. Het vuur verspreidde zich dus bliksemsnel en blussen was een onbegonnen zaak.

De gevolgen van de brand waren catastrofaal: de hele historische binnenstad binnen de grachten werd verwoest. Het stadhuis, het ziekenhuis, de Hervormde en de Rooms-katholieke kerk en fabrieken gingen verloren. 4000 inwoners werden dakloos. Er waren 633 woningen uitgebrand, 25 stallen, 44 pakhuizen en vier kerken waren totaal uitgebrand. Enschede was in minder dan zes uur een uitgebrande stad geworden.

Op 7 mei 1912 [vijftig jaar na de brand] is ter herdenking van de grote stadsbrand in Enschede van 7 mei 1862 een monument opgericht. Het ontwerp van het monument is van de kunsternaar Ludwig Nick uit Munster.

In 1962 is het monumenten door openbare werken van de gemeente Enschede gedemonteerd en opgeslagen op de werf van de dienst openbare werken.

In 1970 is het monument herplaatst in de Kalanderstraat precies op de plek waar de brand destijds was uitgebroken. In 1980 werd echter het monument geplaats op de oude markt.

Op het monument zijn koperen reliëfs aangebracht die een beeld geven van de bestrijding van de stadsbrand. Het monument heeft een waterpomp en is voor bezoekers van de oude markt een dankbare rustplaats.

 

Stichting Cultureel Erfgoed Enschede

Hét kennis en informatieplatform voor gemeentelijke en Rijks monumenten in Enschede.

Zoeken

Het monument is voor bezoekers van de oude markt een rustpunt, een afspreekplaats, een plaats voor een dorstlesser en een een plek voor kindervermaak.

De ravage na de brand.

Artikel Stadsbranden van Enschede

Egbert van de Haar, Tiel.

 

http://hennepe.jouwweb.nl

 

Stichting Cultureel Erfgoed Enschede.

Hét kennis en informatieplatform voor gemeentelijke en Rijks monumenten in Enschede.