LANDHUIS WELNA OLDENZAALSESTRAAT 455

Stichting Cultureel Erfgoed Enschede

Hét kennis en informatieplatform voor gemeentelijke en Rijks monumenten in Enschede.

Zoeken

Het Lanhuis Welna is gebouwd in 1906 in opdracht van de textiel fabrikant B.W. ter Kuile naar een ontwerp van de architect Karle MUller. De dwars geplaatste vleugel in in 1916 aangebouwd als kantoorgedeelte, eveneens naar een ontwerp van Karel Muller. De eclectische bouwstijl met elementen uit de chalet- en Engelse cottagestijl is kenmerkend voor de Twentse buitenhuizen die Karel Muller voor verschillende Twentse fabrikanten heeft ontworpen. Het huis ligt verscholen in het groen langs de Oldenzaalsestraat buiten de bebouwde kom aan de noordoostkant van Enschede richting Lonneker. Aan de overkant van de weg staat een fabrikantenbuitenplaats, het Stokhorst, en aan dezelfde kant Het Bouwhuis en Het Amelink. Van de oorspronkelijke tuinaanleg van P.H. Wattez resteert, door bouwactiviteiten in de nabije omgeving, slechts een klein deel direct rond het huis.

 

Karel Joan Muller, architect van landhuis de Welna.

Karel Joan Muller (Amsterdam, 20 januari 1857 - Hengelo (Overijssel), 25 mei 1942) was een Nederlands architect. Hij ontwierp vooral gebouwen in Amsterdam en in Twente en verwierf landelijke bekendheid door zijn ontwerpen voor Tuindorp 't Lansink in Hengelo. Muller genoot zijn opleiding van 1876 tot 1882 aan de Polytechnische school in Hannover. Daarna richtte hij in Amsterdam een bureau op met zijn broer Hendrik Clemens en zijn studiegenoot Jonas Ingenohl. Ze waren zeer actief binnen het genootschap Architectura et Amicitia; Muller was 36 jaar lid. Toen twee van zijn zussen trouwden met mannen uit de familie Gelderman, ging Muller rond de eeuwwisseling meer in Twente werken. Hij trouwde met Lily Hubbard. Hij was bevriend met tuin- en landschapsarchitect Leonard Springer.

 

Qua bouwkunst neigt Muller naar de Klassieke bouwkunst en de Hollandse renaissance stijl. Hij wordt wel eens "de vader van de Twentse landhuizen" genoemd.

 

In 1906 werd Muller benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Karel Joan Muller ( 1857-1942)

Stichting Cultureel Erfgoed Enschede.

Hét kennis en informatieplatform voor gemeentelijke en Rijks monumenten in Enschede.