LANDHUIS HET BOUWHUIS

Stichting Cultureel Erfgoed Enschede

Hét kennis en informatieplatform voor gemeentelijke en Rijks monumenten in Enschede.

Zoeken

Landhuis Het Bouwhuis was tot 1969 eigendom van de textielfabrikant J. Fr. Scholten. Het landhuis werd gebuwd in de periode 1923-1926 en het ontwerp is van architect J.W. Hanrath uit Hilversum en is gelegen aan de Welanweg 100 in Enschede. Het landhuis is in een sobere stijl opgetrokken en is een gemeentelijk monument. Door de recessie in de textiel in de jaren 60 waren de eigenaren van de verschillende landgoederen rond Enschede bereid tot verkoop. Ook Het Bouwhuis werd in 1970 verkocht aan de stichting Philadelphia Overijssel een leefgemeenschap voor verstandelijk gehandicapten.

In 1970 kocht de stichting Philadelphia Overijssel ruim 19 hectare grond van de familie Scholten en in 1971 nog eens 11 hectare grond van de familie Blijdenstein op het Amelink dat al sinds 1844 eigendom was van de familie Blijdenstein. Het Bouwhuis als woongemeenschap voor verstandelijk gehandicapten werd in 1975 officieel in gebruik genomen. Het Amelink en Het Bouwhuis zijn in historische archieven an sinds de vijftiende eeuw bekend.

Johan Wilhelm Hanrath [Amsterdam, 24 december 1667 - Hilversum 2 juli 1932] was een Nederlandse architect. Hij ontwierp vele landhuzien in traditionele of ook wel in histirische zin. Veel van zijn werk is tegenwoordig aangewezen als Rijks- of gemeentelijk monument. Hij werkte nauw samen met landschapsarchitect Leonard Springer. In 1927 associeert hij zich met Paul Briët, die zijn architectenbureau na zijn dood voortzet.

Landgoed Het Bouwhuis omstreeks 1940

Stichting Cultureel Erfgoed Enschede.

Hét kennis en informatieplatform voor gemeentelijke en Rijks monumenten in Enschede.