LANDGOED HOOGE BOEKEL

Stichting Cultureel Erfgoed Enschede

Hét kennis en informatieplatform voor gemeentelijke en Rijks monumenten in Enschede.

Zoeken

De familie Van Heek was de grondlegger van de Enschedese textielindustrie. Al in 1780 startten zij een onderneming in textiel, die aan het begin van de 20e eeuw uitgroeide tot een welvarende handel. Evenals andere zogenaamde ‘textielfabrikanten’ liet de familie een landhuis bouwen in het buitengebied van Enschede, op het landgoed Hooge Boekel.

Herman van Heek wilde een statig huis in de stijl van de oude Twentse havezaten. De tuin liet hij al voor de bouw van het huis aanleggen door tuinarchitect Piet Wattez uit Delden. Deze ontwierp een geometrische tuin, waarin de plaatsing van het huis al werd bepaald. De keuze voor een architect viel op het bureau Van Nieukerken, een architectenfamilie uit Den Haag.

Het eerste ontwerp van de gebroeders van Nieuwkerken uit 1924 beoogde een huis in neoclassicistische stijl met torens. Door de slechte naoorlogse economische situatie werd de bouw van het huis twee jaar uitgesteld. Bij aanvang werden de torens uit het ontwerp geschrapt, waardoor het huis niet langer als kasteel aandeed, maar als een vierkant statig huis.

Het landhuis Hooge Boekel is een streng symmetrisch huis in de zware en pompeuze 18e eeuwse Lodewijk XIV-stijl. De enige doorbreking van deze symmetrie is de aanbouw aan de rechterkant, in de vorm van een colonnade met terras. Het hele huis is omgeven door terrassen met balustraden, waarmee de rijkdom van de familie Van Heek werd benadrukt. De geveldecoraties, balusters, voordeurpanelen en schouwen zijn uitgevoerd in beeldhouwwerk, dat is gemaakt door L. Vreugde en A. Alexander.

Het huis wordt doorsneden door een brede gang waarop alle belangrijke vertrekken en het trappenhuis uitkomen. De hal vormt de verbinding tussen de eetkamer en de salon. De vertrekken zijn met veel grandeur ingericht, met veel stucwerk, marmer en rijke betimmeringen. In de schouwen van de hal en de eetzaal zijn gebeurtenissen uit de Twentse geschiedenis uitgehakt.

In 1925 betrok de familie Van Heek het landhuis. Het huis was in eerste instantie bedoeld als zomerverblijf maar werd hun vaste verblijfplaats. Bij het landhuis hoorde oorspronkelijk ook de koepel ‘De Boonekamp’, die in 1919 werd gebouwd in eenzelfde neoclassicistische stijl.

Tot 1979 bleef het landhuis in bezit van de familie Van Heek. Vervolgens heeft het enkele jaren toebehoort aan de stichting Transcendente Meditatie, waarna de Enschedese ondernemer Herman Kok het huis kocht en volledig liet opknappen.

Heropening Landgoed Hooge Boekel [video]

 

 

De huidige eigenaar heeft de tuin van het landgoed in 2013 opnieuw aangelegd mede dankzij een subsidie van ruim € 650.000,= De tuin is ingericht naar de geest van Pieter Wattes de landschapsarchitect van onder andere het Volkspark en het van Heekpark. Het park is [nog] niet voor publiek opengesteld. Zowel Dirk als later zoon Pieter Wattez [1871-1953] waren zeer geliefd bij de Twentse textielfamilies. Pieter Wattez ging in de leer bij zijn vader en bezocht de tuinbouwschool in Kassel. Vanaf 1918 was zijn bedrijf gevestigd in Delden waar hij tot zijn dood in 1953 heeft gewoond.

Stichting Cultureel Erfgoed Enschede.

Hét kennis en informatieplatform voor gemeentelijke en Rijks monumenten in Enschede.