TEXTIELFABRIEK LAGE BOTHOF

Stichting Cultureel Erfgoed Enschede

Hét kennis en informatieplatform voor gemeentelijke en Rijks monumenten in Enschede.

Zoeken

 

De bijzondere textielfabriekshallen die deel uit maken van het voormalige Van Heek complex lopen gevaar. De eigenaar woningstichting De Woonplaats heeft namelijk een sloopvergunning aangevraagd om ter plaatse een honderdtal appartementen en een commerciële ruimte met parkeerplaatsen te bouwen. Het rode bakstenen gebouw (verscholen achter een metalen gevelbeplating) aan het spoor in Engelse Lancashire textielstijl is in Nederland nog het enige gebouw in deze stijl. Het andere gebouw is een hallengebouw uit 1958 van de Zwitserse architect Gherzi, dat op een destijds revolutionaire wijze volledig is geklimatiseerd.

Een minder goed voorbeeld van herbestemming van de voormalige Lancashire textielfabrieken welke zich bevinden zich aan de Lage Bothof. Delen van deze fabriek zijn inmiddels afgebroken en in het restant zijn nog enkele winkels ondergebracht.

De achterzijde van dit “winkelcentrum” is verworden tot een plaatselijke illegale vuilstort voor grofvuil. Een onveilige en onaantrekkelijke omgeving in een buurt waar sinds kort initiatieven zijn ontwikkeld voor nieuwbouw huur en koopwoningen.

De laatste jaren zijn er initiatieven geweest voor herontwikkeling van het fabrieksgebouw maar tot op heden blijft het een trieste vertoning.

 

Het huidige winkelcentrum met een oppervlakte van 5400 vierkante meter is eigendom van de woningbouwcorporatie de Woonplaats. In januari 2016 is het winkelcentrum verkocht aan OrangeVast BV uit Emmen. Het ligt in de bedoeling om het "oude" winkelcentrum een facelift te geven. Daarnaast zal een deel van het naastliggende terrein verder worden ontwikkeld waarvan nog niet bekend is wat precies de bestemming zal worden.

In het verlengde van de Lage Bothofstraat zal de Woonplaats in de loop van 2016 starten met de bouw van 110 woningen.

DE SCHIKGODINNEN AAN DE LAGE BOTHOF STRAAT.

De huidige eigenaar OrangeVast wil het verouderde winkelcentrum De Bothoven in de hoek Oliemolensingel-Lage Bothofstraat een facelift geven, uitbreiden en hoogstens een klein deel slopen. Inmiddels is een klein deel van de gevelbeplating verwijderd om de staat van onderhoud van de oorspronkelijke gevel te kunnen beoordelen. Of de oude gevels gehandhaafd kunnen worden is op dit moment nog onbekend. De herontwikkeling van het centrum is inmiddels gestart. [Juli 2016]

Stichting Cultureel Erfgoed Enschede.

Hét kennis en informatieplatform voor gemeentelijke en Rijks monumenten in Enschede.