SPINNERIJ OOSTERVELD

SPINNERIJ OOSTERVELD 2013

 

Een tiental jaren geleden zijn een aantal voormalige fabriekscomplexen omgebouwd tot verschillende functies zoals voor woningbouw voor studenten, winkelvoorzieningen, kantoorgebouwen en bedrijfsverzamelgebouwen. In sommige situaties is dat zeer goed gelukt en in andere minder. Spinnenrij Oosterveld werd gebouwd in 1911 naar een ontwerp van architect Beltman. De bouwstijl is ontleend aan de Engelse fabrieks architectuur. Aan het eind van de zestiger jaren is de productie van deze textielfabriek stopgezet.

 

In 2011 is de voormalige spinnenrij verbouwd tot een verzamelbedrijfsgebouw voor startende ondernemers met een totaal vloeroppervlak van 12000 m2 en 95 bedrijfsunits. De gemeente Enschede heeft vanaf 2004 ruim € 12.000.000,= geïnvesteerd in deze locatie. Op 24 april 2012 heeft de gemeenteraad besloten opnieuw € 1.250.000,00 beschikbaar te stellen voor bouwkundige en installatietechnische verbetering van het gebouw. Ondanks de uitstekende ligging ten opzichte van het centrum van Enschede, de goede parkeervoorzieningen en de regionale uitvalswegen, verloopt de verhuurbaarheid van het bedrijfsverzamelgebouw moeizaam.

 

De gemeente Enschede is eigenaar van het fabriekscomplex en moet nog altijd financieel bijspringen voor een sluitende exploitatie van het bedrijfsverzamelgebouw. Het geeft wel aan hoe moeizaam het is om industrieel cultureel erfgoed te transformeren naar eigentijdse huisvesting voor bedrijven.

 

Spinnerij Oosterveld

1967.

Bedrijsverzamelgebouw

Oosterveld

2015.

Video presentatie

Bedrijfsverzamelgebouw

Oosterveld.

Stichting Cultureel Erfgoed Enschede

Hét kennis en informatieplatform voor gemeentelijke en Rijks monumenten in Enschede.

Zoeken

 

Stichting Cultureel Erfgoed Enschede.

Hét kennis en informatieplatform voor gemeentelijke en Rijks monumenten in Enschede.