HOOFDVERDEEL & REGELSTATION

Stichting Cultureel Erfgoed Enschede

Hét kennis en informatieplatform voor gemeentelijke en Rijks monumenten in Enschede.

Zoeken

Voormalig verdeel en regelstation Hengelosestraat.

Het gebouw is een Rijksmonument.

In 1910 besloot de gemeenteraad van Enschede tot het op grote schaal inkopen van elektriciteit. Het gemeentelijk energiebedrijf besloot zelf de distributie van stroom te verzorgen. Doordat het aantal aansluitingen voortdurend steeg, moest er na verloop van jaren een verdeel en regelstation worden gebouwd aan de Hengelosestraat. Het verdeel en regelstation werd in 1927 ontworpen door het gemeentelijk energie distributiebedrijf en is gebouwd door annemer Collet.

Het gebouw waarin ook op de tweede etage de woning van de beheerder werd ondergebracht bestaat uit blokvormige onderdelen met drie etages. De gevels zijn voorzien van siermetselwerk waarbij aan de voorgevel aan de Hengelosestraat twee inrijdeuren werden aangebracht die geflankeerd worden door lisenen met een gemetselde katpiteelachtige bekroning. Deze inrijdeuren zijn inmiddels vervangen door glaswanden.

Daarboven bevindt zich een reeks vensters met een doorlopende onderdorpel. De hoofdingang bevindt zich links van de voorgevel in het uitgebouwde trappenhuis.

Tot 1957 is het verdeelstation in bedrijf geweest. Nadat de elektrische installaties uit het gebouw waren verwijderd is er een ontwerpbureau in ondergebracht. Het uiterlijk van het gebouw dateert nog uit de tijd dat het is gebouwd. De buitentrap is echter later aangebracht.

 

Stichting Cultureel Erfgoed Enschede.

Hét kennis en informatieplatform voor gemeentelijke en Rijks monumenten in Enschede.