FABRIEKSMUUR JANNINK COMPLEX

STRENGE WINTER AAN DE HAAKSBERGERSTRAAT 1928 / 1929.

Stichting Cultureel Erfgoed Enschede

Hét kennis en informatieplatform voor gemeentelijke en Rijks monumenten in Enschede.

Zoeken

Aan de Haaksbergerstraat ter hoogte van het voormalige fabriekscomplex van Gerhard Jannink & Zonen staat de historische karakteristieke gevel die nu is opengewerkt en dient als entree en afscheiding van een parkeerplaats voor autobedrijf Auto Fischer. Eigenaar en directeur Ard Pongers van Auto Fischer is zich zeer bewust van het historisch restant van de voormalige textielfabriek. Vaak is de fabrieks muur nog een dankbaar gespreksonderwerp voor Enschedeers die een bezoek brengen aan de Ford garage. Achter deze muur was vroeger de weverij van Jannink gehuisvest. In 1970 was in het hoofdgebouw het Textielmuseum gevestigd dat inmiddels is opgegaan in het museum Twentse Welle. In het huidige fabriekscomplex zijn appartementen voor studenten. De schoorsteen van het fabriekscomplex is nog steeds gehandhaafd. Volgens de heer Pongers is het onderhoud van de muur een punt van aandacht ofschoon de tand des tijds ook wel gezien mag worden. Het open karakter van de muur is destijds bedacht door de architect Zwijman die eveneens het ontwerp voor de Ford garage heeft gemaakt. De muur van het fabriekscomplex is een gemeentelijk monument terwijl de fabriek een rijksmonument is.

De huidige eigenaar van het Janninkcomplex is de woningbouwcorporatie de Woonplaats in Enschede.

In 2015 zal er ingrijpend onderhoud worden uitgevoerd dat zeker meer dan 1 miljoen euro zal gaan kosten. De provincie Overijssel zal hier met een aanzienlijk subsidie aan bijdragen. Het ligt in de bedoeling om de gevels opnieuw in te voegen, isolatieglas te vervangen en kozijnen te vervangen. De voormalige textielmuseum ruimte op de begane grond staat al sinds 2007 leeg. Volgens de Woonplaats is verkoop nog steeds een optie maar het realiseren van aanvullende appartementen sluit de Woonplaats ook niet uit.

Het groot onderhoud zal in de tweede helft van 2016 zijn afgerond.

 

 

Beschrijving Fabriekscomplex Jannink

In 1900, naar Engels voorbeeld, ten behoeve van de textielindustrie ontstaan fabriekscomplex. Het gebouw, dat een vrijwel rechthoekige plattegrond heeft waarvan een der zijden enigszins is verlengd, omvatte oorspronkelijk twee bouwlagen met toren en bood plaats aan de stoomspinnerij. Al vrij spoedig werd de linkervleugel met een bijpassende bouwlaag verhoogd. De betonnen halve verdieping rechts van de toren is niet oorspronkelijk. Het gebouw is opgetrokken in een eclectiserende stijl. Van het donkere steen opgetrokken complex vertonen de bovenste twee bouwlagen en de bekroning van de toren de duidelijkst eclectiserende motieven. Voor het overige vertoont het gebouw een regelmatige indeling in traveeën van steeds drie of twee vensters met ijzeren roedeverdeling; de traveeen worden van elkaar gescheiden door een even uitspringende bakstenen lijst; waarop aangebracht een bakstenen 'pilaster', die ten halve hoogte steunt op een bakstenen uitkraging. De vleugel rechts van de toren is uitgevoerd met een lijst siermetselwerk ter begrenzing van de tweede bouwlaag. Hoekpilaster en kleinere pilasters zijn hier voorzien van een eenvoudige geschulpte bekroning in hardsteen. De meeste aandacht is gegeven aan de torenpartij: de twee gepaneelde houten ingangsdeuren aan de Haaksbergerstraat zijn voorzien van bovenlicht en worden bekroond door een eenvoudige houten hoofdgestel, dat rust op twee houten consoles. De tweede bouwlaag vertoont de detaillering van de rechtervleugel de derde en de vierde laag zijn uitgerust met ijzeren vensters en een beige geschilderde gelede natuurstenen omlijsting met sluitsteen in, met siermetselwerk afgezet, iets verzonken veld. De vier zijden worden bekroond door met zorg gedetailleerde geveltoppen, die zijn voorzien van een eenvoudig roosvenster in eveneens beide geschilderde en gelegde natuurstenen omlijsting; op de toppen een natuurstenen pinakel. De toren wordt gedekt door een met leien belegd afgeknot schilddak, dat is afgezet door een rijk bewerkte gietijzeren balustrade. De beide zijgevels zijn voorzien van een vlakke bedekking. In de rechtervleugel bevinden zich een stichtingssteen met het opschrift 'E. Jannink Gz. 1900' en een steen ter nagedachtenis aan H.E. Jannink met een portret van de gefusilleerde en het opschrift 'Hendrik Engbert Jannink, Geboren 6 juli 1904 te Enschede. Gefusilleerd 5 sept. 1944 te Vucht'. Aan de achterzijde het machinehuis met schoorsteen.

Download HIER de volledige complex beschrijving van de Rijksdienst voor het Cultuur Erfgoed d.d. 16 september 1981.

 

Bron:Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

HAAKSBERGERSTRAAT 1971

Fabriekscomplex na het bombardement van 22 februari 1943.

Haaksbergerstraat 1930

Foto onder.

De spinnerij in het Janninkcomplex waar zowel mannen en vrouwen zware arbeid verrichten. Op de foto mw. Nieterink [rechts] omstreeks 1930 werkzaam als drolster.

Rechts op de foto: Pietertje Nieterink-van der Veen.

Links op de foto: Annie Bakker.

Haaksbergerstraat 1970.

Haaksbergerstraat 2015.

Stichting Cultureel Erfgoed Enschede.

Hét kennis en informatieplatform voor gemeentelijke en Rijks monumenten in Enschede.