ERVE 't SCHUKKINK

Stichting Cultureel Erfgoed Enschede

Hét kennis en informatieplatform voor gemeentelijke en Rijks monumenten in Enschede.

Zoeken

Boederij 't Schukkink is gelegen aan de Schukkinkweg 15 en is een Rijksmonument.

Erve 't Schukkink is een boerderij van het Hallehuistype gebouwd in zorgvuldige baksteen architectuur en gerealiseerd in 1929 in opdracht van Kromhof.. Naastgelegen is een forse grotendeels met planken geichte vakwerkschuur. Architect J. Jans is verantwoordelijk voor het ontwerp.

Biografie Jan Jans [1 oktober 1893 - 21 februari 1963].

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Toen hij negentien was, ging hij naar Amsterdam en kwam in dienst bij architectenbureau Gulden en Geldmaker (bekend van o.a. het Rozentheater). Hendrik Petrus Berlage was een van zijn leermeesters. In zijn leven heeft hij bijna tweeduizend tekeningen gemaakt met tekenstift. In 1928 vestigde hij zich in Almelo als zelfstandig architect. Hij tekende, ontwierp en restaureerde veel op het gebied van de landelijke bouwkunst (voornamelijk boerderijen, maar ook bijvoorbeeld de overkapping van het openluchttheater in Hertme). Als actief regionalist timmerde hij aan de weg met het houden van lezingen, het bekleden van bestuursfuncties en het schrijven van artikelen. Na zijn dood verschenen de standaardwerken 'Landelijke bouwkunst in Oost-Nederland' en 'Gevel- en stiepeltekens in Oost-Nederland'.

 

Bij zijn 25-jarig jubileum als architect in 1953 werd de Jan-Jansstichting opgericht, die nu bijna zijn gehele collectie tekeningen beheert (exclusief ongeveer 300 tekeningen in het Rijksmuseum Twenthe). http://www.janjansstichting.nl/

 

Exterieur van de schuur

Interieur van de schuur.

Voorbeeld van een Hallehuis type boerderij.

Erve Groot Buren in Delden is inmiddels gesloopt.

Stichting Cultureel Erfgoed Enschede.

Hét kennis en informatieplatform voor gemeentelijke en Rijks monumenten in Enschede.